Το Κ.Π.Ε.Α. Λέρου «Άρτεμις»  και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν το 6ο Φεστιβάλ-Συνέδριο παραδοσιακής μουσικής Δωδεκανήσου, στις 1- 4 Ιουλίου 2019 στη Λέρο με τίτλο «Σκοποί και χαβάδες στα Δωδεκάνησα».

Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Crithoni’s Paradise και στον αίθριο χώρο του Κ.Π.Ε.Α. Λέρου «Άρτεμις» στον Πλάτανο.

Στο 4ήμερο αυτό συμμετείχαν μουσικοί και σύνεδροι από την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, την Κω, τη Νίσυρο, την Τήλο, την Αστυπάλαια, τους Λειψούς, την Πάτμο το Αγαθονήσι και τη Λέρο. Επίσης συμμετείχε το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου και ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών Ρόδου «Τερψιχόρη». Οι συμμετοχές εκτός Δωδεκανήσων ήταν ο κος  Λάμπρος Λιάβας Εθνομουσικολόγος, η Dr Gordana Blagojevic από το Βελιγράδι Καθηγήτρια Μουσικολογίας – Ανώτερη συνεργάτιδα Εθνογραφικού Ινστιτούτου Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, καθώς επίσης σύνεδροι – μουσικοί από Κρήτη και Άνδρο.

Οι εισηγήσεις και οι μουσικές παρουσιάσεις έδωσαν την ευκαιρία σε αυτούς που παρακολούθησαν τις εργασίες να αποκομίσουν ολοκληρωμένη άποψη για τη μουσική της Δωδεκανήσου αναφορικά με το θέμα.