Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στη «Στοά του Βιβλίου» στην Αθήνα η παρουσίαση του επετειακού άλμπουμ 40 Χρονιά – Άρτεμις: Μια Ιστορία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Λέρο  του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις». Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μέλη και φίλους του φορέα οι οποίοι έφτασαν από διάφορα σημεία της Ελλάδος, καθώς και από την Κωνσταντινούπολη.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Λάμπρος Λιάβας – Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δημήτρης Κωστόπουλος- Συγγραφέας,  Κώστας Πάχος – Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος της Εφημερίδας Λεριακά Νέα και Αργύρης      Γιουρούκης – Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας. Αναφέρθηκαν όχι μόνο στην έκδοση αλλά και στην ιστορία του φορέα και ζωντάνεψαν στις μνήμες των παρευρισκόμενων ιδιαίτερες στιγμές από την πορεία της Άρτεμις αυτά τα 40 χρόνια. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων «Η Παναγιά του Κάστρου» ο κος Δημήτρης Ήσυχος. Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Προέδρος της Άρτεμις κος Νταλλαρής Αντώνης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χορηγό κοTarikTuten καθώς και στις επόμενες εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με σκοπούς και τραγούδια της Λέρου όπου έπαιξαν οι Νίκος Μήλας  (βιολί) και Χριστίνα Κουκή (σαντούρι) οι οποίοι μένουν στην Αθήνα αλλά διδάσκουν στο εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων της Άρτεμις, ο φίλος του φορέα Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο) και τραγούδησε το μέλος του φορέα Κατερίνα Νταλλαρή.

Επίσης στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο χορηγός της έκδοσης Tarik Tuten όπως και όλοι όσοι εργάστηκαν για της έκδοση από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κος Tuten δήλωσε : ¨ Το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών· μια πρωτοβουλία απλών ανθρώπων. Δεν στηρίζεται σε μέσα που παρέχονται από δημοτικούς ή κυβερνητικούς οργανισμούς. Το έργο του δεν ασφυκτιά μέσα στα γρανάζια της μηχανής που καλείται πολιτική. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και τον τρόπο που επιλέγω να βλέπω τον κόσμο σήμερα. Η πολιτική καταλαμβάνει πάρα πολύ χώρο στην καθημερινότητά μας, χώρο δυσανάλογο για τα, ανά τους καιρούς, επιτεύγματά της. Σύνθημά μου είναι να αφήσουμε τους εκλεγμένους πολιτικούς να διαχειρίζονται τις ποικίλης ποιότητας δημοκρατίες τους και ας εξακολουθήσουμε εμείς, οι απλοί άνθρωποι, να ξετυλίγουμε σιωπηλά τα θαύματά μας. Αυτό το αναμνηστικό λεύκωμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε δυο φίλους από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι ένα τόσο υπέροχο μικρό έργο ειρήνης, απαλλαγμένο από το φαύλο κύκλο της μικροπολιτικής. Αντανακλά φιλία και καθαρότητα. Κάνει μια τοπική κοινότητα ευτυχισμένη.¨

Το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις» θα ήθελε να ευχαριστήσει τη «Στοά του Βιβλίου» και ιδιαιτέρως τους κυρίους Μπαμπινιώτη και Νικολόπουλο.