Το , μετά τους δύο πρώτους κύκλους εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια, που πραγματοποιήθηκαν σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου (2016-17) και σε οκτώ πόλεις της Δυτ. Ελλάδας (2017-18), προγραμματίζει για την περίοδο 2018-2019 έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο πάντοτε την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το πρόγραμμα στη Λέρο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις» και υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

 Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, ώρα 17:00-19:00 στον χώρο του συλλόγου «Άρτεμις» (ισόγειο Ειρηνοδικείου, Πλάτανος Λέρου) πραγματοποιήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τον καθ. Λάμπρο Λιάβα, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια μέρα  στον χώρο του συλλόγου «Άρτεμις»  πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση, στην οποία βραβεύτηκαν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας & Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις» οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας του νησιού.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Ερασμία Αγγελίδου, Γιώργος Γιαννακός, Μπέλλα Γιαννουκά, Δημήτρης Ελένης, Θοδωρής Ελένης, Σταύρος Ήσυχος, Δημήτρης Κλειδωνιάρης, Γιάννης Λιβανός, Δημήτρης Λίνδος, Νικόλαος Καραντάνης, Μιχάλης Νομικός, Γιάννης Πλατής, Σάββας Φυλακούρης.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 στον χώρο του συλλόγου «Άρτεμις» πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» .